Share on Tumblr
Αγαπημένη Ερωτική Σκηνή...
Ποια φαντασίωση σε ερεθίζει πιο πολύ
Αφεντικό/Αφεντικίνα
Συγκεκριμένο σημείο στο κορμί
Σκλάβος/Σκλάβα
Ομαδικό Σεξ
Σενάριο (Μπάτσος-Κλέφτρα κ.ά.)
Αντικείμενο
Αφέντης/Αφέντρα
Μεγαλύτερος άντρας/γυναίκα
Φαγητό
3 Photos In Gallery
   

Kokoschka: Ο μεγάλος Ερωτας του διάσημου Ζωγράφου

Το τρομερό παιδί της τέχνης ο Oscar Kokoschka (1886-1980), ένας από τους σημαντικότερους εκπρόσωπους του αυστριακού εξπρεσιονισμού έκανε τα πρώτα του βήματα γύρω στο 1906 και τα επόμενα χρόνια δημιούργησε σπουδαία έργα στη ζωγραφική, την ποίηση και τη λογοτεχνία. Ποιά ήταν η έμπνευση του;

Η μοιραία γυναίκα

Από το 1912 εώς το 1915, είχε ένα θυελώδη δεσμό με την Αυστριακή Alma Malher, μία γυναίκα που σημάδεψε τη ζωή του για πάντα. Oταν την πρωτοείδε το 1911 είπε σε ένα φίλο του πως του έκανε τρομερή εντύπωση η ομορφιά και η γοητεία που έκρυβε πίσω από το μαύρο βέλο της: «Με μάγεψε, πίστεψα ότι και εκείνη δεν ένιωσε αδιάφορα για μένα».
Συνήθως το παράφορο πάθος ενός σπουδαίου καλλιτέχνη ή θα καταστρέψει το ταίρι του ή από αυτό θα καταστραφεί ο ίδιος. Ο Oskar Kokoschka έπαθε το δεύτερο.
Εζησε με την Alma Malher (χήρα του συνθέτη Gustav Mahler) τρία χρόνια γεμάτα έρωτα και ένταση, όμως η σχέση τους έληξε απότομα περίπου το 1915 όταν η Alma ομόλογησε πως τον φοβόταν λόγω του τρελού του πάθους...
Η Alma Malher έτσι και αλλιώς ήταν μία ανεξάρτητη γυναίκα με πολλές ερωτικές περιπέτειες. Λέγεται πως το πρώτο της φιλί το έδωσε σε έναν άλλον κορυφαίο ζωγράφο τον Gustav Klimt.
Για τον Kokoschka ήταν φυσικά μεγάλη πηγή έμπνευσης και κατά τη διάρκεια της σχέσης τους δημιούργησε, εκτός των άλλων, το διάσημο πίνακα “Bride of the Wind” (Νύφη του Ανέμου - φώτο 02).
Λίγο μετά το χωρισμό τους ο ζωγράφος κατατάχτηκε στο στρατό και κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκουσμίου Πολέμου τραυματίστηκε στο κεφάλι. Οι γιατροί διέγνωσαν πως πάσχει από ψυχική νόσο.
Την ίδια περίοδο η Alma Mahler είχε δεσμό με τον μετέπειτα διάσημο αρχιτέκτονα Walter Gropius, τον όποιο και παντρεύτηκε. Οσο για τον Kokoschka, το 1917 ταξιδεύει στη Στοκχόλμη και τη Ζυρίχη, συνεργάζεται με μεγάλα ονόματα της ζωγραφικής, τους Max Ernst, Paul Klee και Kandinsky και οι φίλοι του του κολλάνε το παρατσούκλι «τρελός».
Ισως όχι τυχαίος χαρακτηρισμός αφού το 1918 παραγγέλνει να του φτιάξουν μία κούκλα σε φυσικό μέγεθος (φώτο 03), την οποία λέγεται ότι έπαιρνε μαζί του ως συνοδό ακόμα και στην Οπερα. Πάντως το 1919 οταν πρωτοπήρε την κούκλα δεν ενθουσιάστηκε καθόλου με την μορφή της, δεν τον ενέπνευσε ούτε ερωτικά, ούτε σεξουαλικά, και ο ίδιος τη ζωγράφισε ξανά πολλές φορες ώστε να της δώσει τη μορφή της Alma δημιουργώντας τελικά ένα αντικείμενο τέχνης το οποίο αποτύπωσε στον καμβά αρκετές φορές.
Οπως έλεγε ο Kokoschka με αυτόν τον τρόπο γιάτρεψε το πάθος του και για να γιορτάσει το γεγονός διοργάνωσε ένα πάρτυ στο οποίο και αποκεφάλισε την κούκλα του, το ξημέρωμα. Το fetish αντικείμενο του ζωγράφου είχε «πεθάνει», όσο για το πάθος του, αυτό δεν είναι και τόσο σίγουρο.
Λίγο καιρό πριν είχε εκδηλώσει την ακαταμάχητη επιθυμία να ξαναβρεθεί με την Alma και παρότι είχε δημιουργήσει σχέσεις με άλλες γυναίκες, στο μυαλό του και στους πίνακες τους κυριαρχούσε η μορφή του μεγάλου έρωτά του. Αλλωστε για εκείνη είχε γράψει το 1916 το μυθιστόρημα «Ορφέας και Ευρυδίκη», επηρεασμένος ίσως από την τραγική κατάληξη του μυθολογικού ζευγαριού.
Από την πλευρά της η Alma Mahler λίγο πριν πεθάνει εξομολογήθηκε πως μεταξύ των διάσημων συντρόφων της μόνο ο Kokoschka της έκανε πραγματικά εντύπωση.

Τα Γυμνά Κορμιά του Igor Egorov
Η Μύκονος Μέσα από τα Γυμνά του Hammond
Ο Ερωτικός Ιμπρεσιονισμός του Eric Wallis
Η Ελληνίδα Zoi Γυμνή για τον Hammond
 
Επικοινωνία
Όνομα:
Επίθετο:
email:
Σχόλιο: