Share on Tumblr
Αγαπημένη Ερωτική Σκηνή...
Ποια φαντασίωση σε ερεθίζει πιο πολύ
Αφεντικό/Αφεντικίνα
Συγκεκριμένο σημείο στο κορμί
Σκλάβος/Σκλάβα
Ομαδικό Σεξ
Σενάριο (Μπάτσος-Κλέφτρα κ.ά.)
Αντικείμενο
Αφέντης/Αφέντρα
Μεγαλύτερος άντρας/γυναίκα
Φαγητό

Γιάννης Τσαρούχης: Ο μεγάλος ερωτικός

«Ερωτας είναι ανταλλαγή ανόμοιων και διαφορετικών αγαθών»
Γιάννης Τσαρούχης

Ο Πειραιάς και το Παρίσι, η Σωτηρία Μπέλλου και η Μαρία Κάλας, ο Ματίς και ένας μαραγκός, το ατελιέ του και το περιβόλι του με τις πατάτες και τις φράουλες, η μοναξιά σε μια ξένη χώρα, η λαχτάρα της ελληνικής επαρχίας να γίνει Παρίσι, το Βυζάντιο και η Ιταλική αναγέννηση, ο Θεόφιλος και ο Τζιακομέτι, ο Κουν και η Σκάλα του Μιλάνου, ο μοντερνισμός και η λατρεία στην παράδοση, η ελευθερία και η πειθαρχία, γυμνοί έφηβοι και φαντάροι με τη στολή εξόδου.
Ολα ανόμοια και διαφορετικά, γι’ αυτό και ερωτικά, για τον Γιάννη Τσαρούχη. «Θέλω συνεχώς να γνωρίζω και να ξεκαθαρίζω. Για να είμαι ελεύθερος να αγαπήσω απόλυτα».
Η ζωή για εκείνον ήταν μία εξομολόγηση: προς την αγάπη, τη συγκίνηση, τη μεταφυσική χαρά που νιώθει ο άνθρωπος από το θαύμα της ζωής και της δημιουργίας, την ελευθέρωση του ατόμου από τους φόβους, τη μέθη, τον ενθουσιασμό, το παραλήρημα.
«Οταν κανείς εξομολογείται, εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκουν ικανοποίηση και ξελαφρώνουν.»
Μιά ζωή γεμάτη εμπειρίες, γνωριμίες, τέχνη, πολύ και σκληρή δουλειά, δόξα αλλά και σκανδαλοθηρικό κυνήγι.
Για εκείνον όμως το πιό σημαντικό κομμάτι σε όλη αυτή τη πορεία του ήταν τα παιδικά του χρόνια. Οπως ο ίδιος έλεγε ήθελε να ενώνει την ενήλικη ζωή του με τη παιδική, χωρίς αυτά τα δύο να χωρίζονται από ένα σιδερένιο παραπέτασμα. Ηταν μόλις 6 χρονών όταν ξεκίνησε να ζωγραφίζει και να παίζει θέατρο με χάρτινους ηθοποιούς.
Οι γονείς του είχαν άλλα όνειρα για εκείνον. Να γίνει χημικός ή δικηγόρος.
Εκείνος συνέχισε τα παιδικά του βήματα σπουδάζοντας στη Σχολή Καλών Τεχνών (είναι αλήθεια ότι τον απωθούσε η ακαδημαϊκή διδασκαλία) και την περιόδο της Μεταξικής δικτατορίας ταξίδεψε στην Ιταλία και το Παρίσι όπου γνώρισε τον Ματίς και τον Τζιακομέτι.
Τη δεκαετία του ‘40 εργάστηκε πολύ σκληρά δίνοντας ό,τι χρήματα έβγαζε σε έναν  μεγάλο του έρωτα, τη ζωγραφική. Ενα από τα όνειρα του τότε ήταν να μπορέσει να αγοράσει μία σκούπα ώστε να μη σκουπίζει το ατελιέ του με χαρτόνια.
Εργάστηκε πολύ για το θέατρο, τόσο και με τέτοιο τρόπο που για αυτόν έγινε μια ρουτίνα φάμπρικας.
Μόνο τα τελευταία χρόνια μπόρεσε να κάνει παραστάσεις όπως ακριβώς τις ήθελε. Δηλαδή θεατρικές παραστάσεις με τη σφραγίδα της εξομολόγησης του.
Μιά τέτοια εξομολόγηση εκτίθεται στους τοίχους της γκαλερί Καλφαγιάν στην οδό Χάριτος. Εργα του Τσαρούχη από ιδιωτικές συλλογές, πίνακες, σχέδια, βεντάλιες, μακέτες θεάτρου, από την αρχή της καριέρας του και μέχρι το 1984.
Το «Κουρείο στη Νέα Ιωνία», οι «Ναύτες στον Πόρο», η «Πλήξη πάνω από τη Θεσσαλονίκη» και ένα από τα σπουδαιότερα έργα του καλλιτέχνη: «Μελέτη για το νέο Δαυίδ» του 1976, το οποίο αναπαριστά ένα αντρικό μόριο και εκτείθεται για πρώτη φόρα στην Ελλάδα.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 26 Ιανουαρίου 2008

Zoi, η Ελληνίδα Θεά Γυμνή
Ο Ερωτισμός του Νίκου Τσιρογιαννίδη
Οι Πρώτες Φωτό της Επιστροφής της Liza Ann
Η Οδοντόπαστα μεγαλώνει τα Βυζιά;
 
Επικοινωνία
Όνομα:
Επίθετο:
email:
Σχόλιο: