Share on Tumblr
Αγαπημένη Ερωτική Σκηνή...
Ποια φαντασίωση σε ερεθίζει πιο πολύ
Αφεντικό/Αφεντικίνα
Συγκεκριμένο σημείο στο κορμί
Σκλάβος/Σκλάβα
Ομαδικό Σεξ
Σενάριο (Μπάτσος-Κλέφτρα κ.ά.)
Αντικείμενο
Αφέντης/Αφέντρα
Μεγαλύτερος άντρας/γυναίκα
Φαγητό
22 Photos In Gallery
                      

Marc Blackie, Disappointed Virginity

Δεμένες γυναίκες και άκρως ερωτικές εικόνες που φαίνεται να έχουν fetish χαρακτηριστικά. Και όμως οι φωτογραφίες του Marc Blackie δεν έχουν καμμία σχέση με το bondage, πολύ απλά συνθέτουν τη μοναδική τέχνη του Αγγλου φωτογράφου. Στη συνέντευξη του στο 69magazine ο Marc Blackie μίλησε για τη διαφοροποίηση του από τη bondage art και ανέλυσε τα στοιχεία της εξαιρετικής φωτογραφικής δουλειάς του: “Disappointed Virginity”.
Τον τίτλο αυτόν τον διάλεξε, όπως λέει ο ίδιος, όχι γιατί βρίσκει τις παρθένες λίγοτερο ή περισσότερο απογοητευμένες από άλλους ανθρώπους απλώς δανείστηκε το συγκεκριμένο όνομα από την ομώνυμη νουβέλα της Patricia Duncker.

69magazine: Marc, πως αποφάσισες να ασχοληθείς κυρίως με fetish και bondage θέματα;

MARC BLACKIE: Δεν θεωρώ πως οι φωτογραφίες μου χαρακτηρίζονται από αυτά τα δύο θέματα, παρότι γνωρίζω ότι η δουλειά μου συχνά περιγράφεται και χαρακτηρίζεται ως fetish και bondage. Θα ήταν ίσως καλό να αναφέρω πως βλέπω την τέχνη μου προσωπικά: είναι ένα κομμάτι ξεχωριστό μιάς αυτόνομης μυθολογίας που έχει αναπτυχθεί κατά τη διάρκεια όλων αυτών των χρόνων που δουλεύω ως φωτογράφος. Στο παρελθόν έχω κάνει εκθέσεις σε γκαλερί και events που φιλοξενούσαν έργα με fetish περιεχόμενο και έχω συμμετάσχει σε fetish περιοδικά. Δεν θα το κάνω ξανά γιατί αισθάνομαι πως δείχνω με λάθος τρόπο τα θέματα μου, τα οποία ενώ έχουν μία συγκεκρίμενη εικόνα παρουσιάζονται από μία διαφορετική κατεύθυνση.
Δεν πρόκειται να αρνηθώ το γεγονός ότι το σκοινί που χρησιμοποιώ στη δουλειά μου είναι μέρος του fetish, αλλά δεν πιστεύω ότι αυτό δίνει στις φωτογραφίες μου την ταυτότητα fetish ή bondage. Είναι περισσότερο «δεμένες» στο φάσμα των επιρροών μου.

69magazine: Μπορείς να μας περιγράψεις πως ένιωσες όταν δημιούργησες την πρώτη σου “bondage” φωτογραφία;

MARC BLACKIE: Πραγματικά δεν μπορώ να θυμηθώ την πρώτη φορά, αλλά επειδή όλη τη δουλειά με τα σκοινιά την κάνω μόνος μου φαντάζομαι πως θα υπήρχε σε ένα βαθμό ένα αίσθημα αμηχανίας και δέους, επειδή ένας άντρας αγγίζει μία άγνωστη για ένα πράγμα που θα θεωρηθεί ώς θέμα που έχει σεξουαλικο περιεχόμενο.
Είμαι υπερβολικά μεθοδικός όταν δουλεύω, κοντεύω να πιστέψω ότι σχεδόν κάνω τον άλλον να νοιώσει αμήχανα. Ομως αρκετά μοντέλα έχουν εξομολογηθεί πως σε μερικές σκηνές ερεθίζονται, γεγονός που πιστέυω ότι αποτελεί μη επαγγελματική συμπεριφορά.

Το άσπρο και το μαύρο

69magazine: Γιατί επέλεξες να φωτογραφίζεις μόνο σε άσπρο και μάυρο; Ας πούμε ένας Ελληνας φωτογράφος έχει πει πως οι έγχρωμες φωτογραφίες είναι μόνο για διαφημίσεις.

MARC BLACKIE: Είμαι αυτοδίδακτος και μέχρι πρόσφατα δούλευα μόνο με φιλμ. Οταν άρχισα να μαθαίνω κάποια πράγματα ήταν φανερά πολύ πιό εύκολο και όχι τόσο χρονοβόρο να φωτογραφίζω σε άσπρο-μαύρο, ιδιαίτερα μάλιστα όταν χρησιμοποιείς αυτοσχέδια darkroom. Μερικές φορές φωτογραφίζω με χρώμα για άλλα project και αισθάνομαι άνετα όταν το κάνω. Επειδή όμως η δουλειά μου για το Disappointed Virginity αποτελεί μία ενότητα ιστοριών, το να προσθέσω χρωματιστές φωτογραφίες θα ήταν κάτι μειωτικό για το όλο project. Ετσι υποθέτω πως επινόησα για τον εαυτό μου ένα συγκεκριμένο ύφος που ταιριάζει με τις ιδέες μου και τη ψυχική διάθεση μου και ως τώρα δεν έχω νιώσει κάποια άναγκη για να το αλλάξω αυτό.

69magazine: Πως διαλέγεις τα μοντέλα σου, τι χαρακτηριστικά θα πρέπει να έχουν ώστε να συνεργαστούν μαζί σου;

MARC BLACKIE: Εχω ένα άμεσο «Ναι ή Οχι» ένστικτο όταν θα πρέπει να διαλέξω κάποιον για να συνεργαστώ μαζί του. Ετσι είναι δύσκολο να πω συγκεκριμένα τι με κάνει και επιλέγω τα μοντέλα μου. Ολοι έχουμε συγκεκριμένες απόψεις για το τι είναι γοητευτικό και λογικά αυτό παίζει μεγάλο ρόλο στις αποφάσεις μου. Παρόλα αυτά θέλω να πιστεύω πως έχω την ικανότητα να διαλέγω ανθρώπους που μου ταιριάζουν και έχουμε κοινά πιστεύω και ιδέες.

Λατρεύω το γυναικείο στήθος

69magazine: Παρατήρησα ότι πολλές φορές στις φωτογραφίες σου εστιάζεις στο στήθος του μοντέλου. Αυτό το κομμάτι του γυναικείου σώματος είναι το αγαπημένο σου;

MARC BLACKIE: Ναι, όπως οι περίσσοτεροι άντρες (από εκείνους που προτιμούν τη γυναικεία φιγούρα) έτσι και εγώ λατρεύω το γυναικείο στήθος, το οποίο στη περίπτωσή μου μπορεί να παρουσιάζεται στα όρια του fetish απλώς από μόνο του. Μερικές φορές εύχομαι να μην ήμουν τόσο προβλέψιμος αλλά ναι μου αρέσει το στήθος πάρα πολύ...

69magazine: Γιατί γράφεις συνθήματα πάνω στα σώματα των μοντέλων σου και γενικά στις φωτογραφίες σου, όπως Sik of Sex" ή "Masturbation solves nothing";

MARC BLACKIE: Μου αρέσουν οι λέξεις. Ισως να είναι λίγο νωθρό από μέρους μου να νιώθω την ανάγκη να καταφύγω στο να γράψω μία πρόταση για να εκφράσω το μήνυμα των φωτογραφιών μου. Αλλά από την άλλη δεν έχω τίποτα εναντίον των υπότιτλων των ταινιών. Αυτές οι εικόνες συχνά ξεκινούν με μία πρόταση ή ένα σλόγκαν και εγώ δημιουργώ ένα ολόκληρο concept που θα τα περικλύσει. Εχω χρησιμοποιήσει στίχους από τραγούδια, αποσπάσματα από βιβλία, τυχαίες σκέψεις ή ιδέες των μοντέλων μου.

69magazine: Πολλά μοντέλα σου έχουν καμπύλες και μεγάλο στήθος, ποιά είναι η γνώμη σου για τα πολύ αδύνατα μοντέλα;

MARC BLACKIE: Προσωπικά προτιμώ τις γυναίκες που έχουν μεγάλο στήθος και καμπύλες, έτσι τα μοντέλα που έχουν αυτά τα χαρακτηριστικά είναι πιό κοντά στο να τα επιλέξω για μία φωτογράφιση. Θα ήταν ψέμα να πω πως δεν μου αρέσουν τα πιό λεπτά μοντέλα αν και τα χρησιμοποιώ πολύ πιό σπάνια στη δουλειά μου. Πάντως δεν είμαι καλός στο να φωτογραφίζω οπίσθια και αυτό με τσαντίζει. Εχω ασχοληθεί φοβερά με το στήθος και θα πρέπει να εξασκηθώ λίγο και στο πίσω μέρος, για να πω την αλήθεια.

Το γυμνό και ο θεατής

69magazine: Κατά τη γνώμη σου ποιά διαδικασία χρειάζεται να γίνει ώστε μία γυμνή φωτογραφία να χαρακτηριστεί ως ερωτικό έργο τέχνης;

MARC BLACKIE: Πρόσφατα διάβασα μία συζήτηση πάνω σε αυτό το θέμα, δηλαδή ήταν περισσότερο μία αντιπαράθεση σχετικά με την ερωτική τέχνη και το πορνό. Το συμπέρασμα φαίνεται πως είναι ότι όταν μία φωτογραφία περιέχει γυμνό και σεξουαλικό περιεχόμενο αλλά δεν σε ερεθίζει τότε είναι τέχνη, αυτό είναι λίγο σκληρό αλλά έχει μία δόση αλήθειας. Τα πάντα βέβαια εξαρτώνται από τον θεατή έτσι μπαίνει θέμα υποκειμενικότητας στο ζήτημα. Ωστόσο μία πολύ φωτισμένη και έγχρωμη φωτογραφία ενός γυμνού κοριτσιού με ανοιχτά τα πόδια που έχει ένα πέος βαθιά χωμένο στο στόμα της, αυτή θεωρείται μία πορνό φωτογραφία. Η ίδια εικόνα σε ασπρόμαυρο με τα πόδια του κοριτσιού κλειστά και να κρατά με τα δόντια της μία ορχιδέα, μπορεί πιθανότατα να αποτελέσει κομμάτι ερωτικής τέχνης. Το ίδιο κορίτσι αν κάθεται ανέκφραστο κοιτάζοντας αφηρημένα χωρίς να έχει την ορχιδέα στο στόμα της τότε αυτή είναι μία γυμνή φωτογραφία.
Νομίζω ότι η απάντηση μου το κάλυψε το θέμα, τώρα μπορούμε να ασχοληθούμε με την θεραπεία του καρκίνου και την υπάρξη του Θεού... χα χα.

Η στρέβλωση της σεξουαλικής ταυτότητας

69magazine: Ποιά είναι η γνώμη σου για τις γυμνές φωτογραφίες τύπου Playboy;

MARC BLACKIE: Δεν κατακρίνω αυτές τις φωτογραφίες και γενικότερα την πορνογραφία. Ομως αυτές τις μέρες έχω σε κάποιο βαθμό μία ανησυχία για την ευκολία της διαθεσιμότητας αυτού του συγκεκριμένου είδους, τώρα μάλλον ακούγομαι σαν στραβόξυλο ή παλιομοδίτης. Πάντως δεν πιστεύω πως είναι και καλό οι έφηβοι να έχουν την ευκαιρία να βλέπουν ακραίες πορνό φωτογραφίες στο δωμάτιο τους. Ξέρεις κάτι; Ολο αυτό το πράγμα της στρέβλωσης της σεξουαλικής ταύτοτητας και των προσδοκιών μπορεί να βλάψει ανεπανόρθωτα μία ή και δύο γενιές. Η μπορεί και να τα φαντάζομαι όλα αυτά και να τα λέω από ζήλια. Στα νιάτα μου διάβαζα τον Μαρκήσιο ντε Σαντ και την Ιστορία της κυρίας Ο για να φτιαχτώ, τα παιδιά στις μέρες μας δεν ξέρουν πόσο τυχερά είναι. Το ίντερνετ είναι ευχή και κατάρα μαζί. Είναι ένας μεγάλος Σάτυρος. Τι μπορούμε να κάνουμε; Ας καθίσουμε αναπαυτικά και ας το «απολαύσουμε», στο όνομα της προόδου ας αυνανίσουμε τα μικρά μας ήθη για χάρη της εξυπηρέτησης και της ευκολίας. Point & click baby!

69magazine: Εχω παρατηρήσει πως αρκετές γυναίκες που φωτογραφίζεις δεν έχουν αυτό το glamour ύφος των συνηθισμένων μοντέλων, είναι περισότερο τα κορίτσια της διπλανής πόρτας. Πες μας για αυτή σου την επιλογή.

MARC BLACKIE: Οι επιθυμίες μου και οι φαντασιώσεις μου όσο και αν πολλοί τις βρίσκουν περίεργες θα πρέπει να έχουν μία βάση αλήθειας και το concept ενός glamour μοντέλου το εξαφανίζει αυτό. Εχω φωτογραφίσει cover girls και πορνοστάρ και έχουν κάνει τα πάντα για να «διαφθείρουν» την αντίληψη για την ομορφιά και τη γοητεία που συνδέεται με αυτά τα μοντέλα. Ομως προτιμώ να δουλεύω με κορίτσια που δεν έχουν μεγάλη προϋπηρεσία στο μόντελινγκ ή με κοπέλες που δεν φιλοδοξούν να γίνουν μοντέλα. Πρέπει να πω ότι είμαι τυχερός που με έχουν πλησιάσει τέτοιες κοπέλες που εκτιμούν τη δουλειά μου και θέλουν να εκφραστούν μέσω αυτής, χωρίς να επιθυμούν να μπουν στο επάγγελμα ή να δουλέψουν με άλλους φωτογράφους. Με αυτόν τον τρόπο έχω την πολυτέλεια να δουλεύω περισσότερο με μοναδικούς ανθρώπους παρά με μοντέλα που βγάζουν μία ψεύτικη προσωπικότητα στο φακό.

Είμαι φαν των άκρων

69magazine: Πολλές φορές χρησιμοποιείς στις φωτογραφίες σου κούκλες και αρκουδάκια. Αυτό το concept έχει να κάνει με τον τίτλο της ιστοσελίδας σου Disappointed Virginity, εννοώντας δηλαδή ότι θέλεις να βγάζεις μιά κοριτσίστικη και πιο «αθώα» είκονα στις φωτογραφίες σου;

MARC BLACKIE: Είμαι fan των άκρων και των αντιθέσεων τους... ανηθικότητα και αθωότητα, αγάπη και μίσος, Ερωτας και Θάνατος, μαύρο και άσπρο. Λέγοντας όλα αυτά δεν επιχειρώ ενεργά μία “διαφθορά” της αθωότητας και όταν ο όρος “Disappointed Virginity” ερμηνεύεται ως κατάκριση της αγνότητας ή της απουσίας της σεξουαλικής απόλαυσης δεν είναι ένα είδος μανιφέστου των προθέσεών μου όπως έχω πει και άλλοτε. Χρησιμοποιώ τις κούκλες για να αποτίσω φόρο τιμής στον Hans Bellmer, από τον οποίο έχω εμπνευστεί πολύ. Ο ερωτισμός της παθητικής θηλυκής φόρμας, της άψυχης κούκλας σαν ένα στολίδι ή σαν ένα παιχνίδι με ενδιαφέρει σε μεγάλο βαθμό. Από τη μία πλευρά ως απόλυτη μορφή καθυπόταξης και από την άλλη ως την υψηλότερη μορφή λατρείας του απραγματοποίητου. Επιπλέον εξασκώ τις φωτογραφικές μου τεχνικές σε μία σειρά από κούκλες που έχω, έτσι μερικές φορές βλέπω απο αυτήν την οπτική και το ίδιο το μοντέλο. Σε ορισμένες φωτογραφίες μου το μοντέλο φαίνεται να στέκεται και να ποζάρει σαν άψυχη φιγούρα.

69magazine: Επίσης αρκετές φορές χρησιμοποιείς το σκάκι στις φωτογραφίες σου, γιατί;

MARC BLACKIE: Υπάρχει μία αναφορά σε αυτό σε αρκετά γραπτά και τραγούδια μου: "A chess piece playing snakes and ladders, a block of ice inside the furnace, an embryo inside an ants nest". Είναι μία ποιητική νύξη που αναφέρεται σε κάποιον που είναι άρρωστος ή ανάρμοστος. Αυτή την κατάσταση επιχείρησα ξανά να αναδείξω μέσω μίας πολύ γνωστής φωτογραφίας μου. Το κορίτσι στην συγκεκριμένη εικόνα με τις ακρωτηριασμένες παλάμες παίζει σκάκι σε μία σκακιέρα που έχει πάνω της sex toys, έντομα και πιόνια. Το γεγονός ότι δεν έχει χέρια την κάνει αδύναμη να κερδίσει αυτό το απίθανο παιχνίδι, έτσι η άτυχη κοπέλα αξίζει μία ματιά συμπόνοιας από το θεατή. Η σκακιέρα ήταν ένα πάθος για μένα. Πριν ακόμα ξεκινήσω τη φωτογραφία, αυτό το ασπρόμαυρο concept με γοήτευε πολύ και σχεδιάζα εικόνες που είχαν σαν βάση τους το ασπρόμαυρο ταμπλό. Ημουν παθιασμένος με το angel fish (το ψάρι που ονομάζουμε σκαλάρι και έχει άσπρες και μαύρες γραμμές) και πήγαινα στο ζωολογικό κήπο για να δω από κοντά τις ζέβρες και αναρωτιόμουν για ώρες αν η ζέβρα είναι ένα λευκό άλογο με μαύρες γραμμές ή ένα μαύρο άλογο με λευκές γραμμές. Ετσι όπως καταλαβαίνεις η εικόνα του σκακιού αναγκαστικά κυριάρχησε στη τέχνη μου.

Τα αντικείμενα της καθημερινότητας

69magazine: Σε πολλές φωτογραφίες σου χρησιμοποιείς αντικείμενα που χρησιμοποιούμε καθημερινά όπως πιρούνια, κουτάλια κτλ. Πες μας για αυτή σου την ιδέα.

MARC BLACKIE: Οπως όλοι έτσι και εγώ χρησιμοποιώ στη ζωή μου αυτά τα παμπάλαια οικιακά αντικείμενα και εμπνέομαι από τα πράγματα που βλέπω γύρω μου καθημερινά. Μου αρέσει το concept του "Domestic Esotericism", έναν όρο που τον χρησιμοποίησα στα γραπτά μου και συνεχίζω να τον χρησιμοποιώ και στη φωτογραφία. Θα πρέπει να τονίσω ότι στις φωτογραφίες μου κυριαρχεί ο εσωτερικός κλειστός κόσμος παράλληλα με το avant garde σύμπαν της σεξουαλικής διαστροφής όπου οι άνθρωποι αφήνονται στο να γίνουν «θύματα» και κατά κάποιο τρόπο έχουν παγιδευτεί σε αυτή την κατάσταση. Αυτό το «σύμπαν» στην δουλειά μου δεν αποτελείται από ένα φανταστικό και εξωπραγματικό περιβάλλον στο οποίο οι άνθρωποι δεν πίνουν τσάι, δεν χρησιμοποιούν τη τουαλέτα ή δεν βουρτσίζουν τα δόντια τους. Οχι, τα άτομα που φωτογραφίζω είναι κανονικοί άνθρωποι με κανονικές ζωές με μία κάπως στρεβλωμένη σειρά κανόνων και εμπειριών. Ετσι το βρίσκω απόλυτα φυσιολογικό πως θα θέλουν να ταΐσουν την κούκλα τους ένα αυγό.

69magazine: Στη φωτογραφία σου με το μοντέλο που έχει "ακρωτηριασμένα" χέρια χρησιμοποίησες κάποιο τρικ;

MARC BLACKIE: Ναι φυσικά. Εχω κάνει μία σειρά από φωτογραφίες με ακρωτηριασμένα άκρα όμως θα ήθελα να πω πως καμμία δεν έχει γίνει με την τεχνική του photoshop, όπως πολλοί πιστεύουν, αλλά έχω χρησιμοποιήσει παλιά θεατρικά κόλπα με ψεύτικα άκρα.

Οι σπάνιες εμφανίσεις των ανδρών

69magazine: Πολύ σπάνια φωτογραφίζεις άντρες ή όταν το κάνεις η αντρική φιγούρα αποτελεί κυρίως μέρος του φόντου της εικόνας.

MARC BLACKIE: Ο μόνος άντρας που εμφανίζεται στις φωτογραφίες μου για το Disappointed Virginity είμαι εγώ χάρη στα χρονόμετρα και τα τηλεκοντρόλ. Αυτό είναι μία διάσταση της σιωπηρής παρουσίας μου που υπάρχει σε πολλές δουλειές μου. Πρωτοέγινε όταν σε μία φωτογράφιση κατάλαβα ότι κάτι έλειπε από το φόντο. Θυμάμαι ότι μιά φορά κάποιος μου είχε πει πως η αγαπημένη του φωτογραφία ήταν εκείνη που είχα τραβήξει «με εκείνον τον τρομακτικό τύπο στο background». Κάτι που δεν υπήρχε στην πραγματικότητα, αυτό που έβλεπε ήταν μία σκιά που έμοιαζε με σκιά ανθρώπου. Ετσι αποφάσισα να πάρω εγώ το ρόλο «του νούμερο 1 τρομακτικού τύπου» και να σταθώ στο φόντο «απειλητικά». Αυτή η φιγούρα που στέκεται μπροστά από τη κάμερα αύξησε το βαθμό της παρουσίας της προσωπικότητας μου στις φωτογραφίες και έγινε ένα από τα θέματα που δούλεψα πολύ.

69magazine: Παρότι η τέχνη σου θα μπορούσαμε να πούμε ότι έχει στοιχεία του bondage, στις περισσότερες φωτογραφίες τα μοντέλα είναι μόνα τους δεν «κουμαντάρονται» από κάποιον ή δεν «διαφεντεύουν» κανένα.

MARC BLACKIE: Δεν μου αρέσει η λέξη «διαφεντεύω» όπως χρησιμοποιείται ως σεξουαλικός όρος και δεν νομίζω ότι συνδέεται με τη δουλειά μου. Πάντως θα έλεγα ότι σπανίως ένα μοντέλο μου παρουσιάζεται μόνο του. Μία εξωτερική δύναμη είναι πάντα παρούσα ακόμα και αν αυτή η «δύναμη» είναι πίσω από την κάμερα. Πολύ συχνά στις φωτογραφίες μου υπάρχει η αίσθηση πως κάτι συμβαίνει... και πως το μοντέλο δεν ποζάρει απλώς όμορφα και ωραία. Συνήθως δίνεται η εντύπωση στο θεατή πως παίζονται πράγματα στην εικόνα και τον οδηγούν να φανταστεί τι θα γίνει στη συνέχεια. Τουλάχιστον αυτός είναι ο σκόπος μου.

Σέξι κίνηση το κάπνισμα

69magazine: Σε μερικές φωτογραφίες το μοντέλο σου κρατάει ένα τσιγάρο,αυτή η κίνηση για σένα είναι σέξυ;

MARC BLACKIE: Είμαι καπνιστής ο ίδιος και έχει εξελιχθεί σε ένα σύνηθες μοτίβο να βάζω αυτό το στιγμιότυπο με το τσιγάρο. Αυτό γίνεται και με έμενα και με τα μοντέλα μου και φυσικά δεν είναι μυστικό πως δημιουργείται ένα σεξουαλικό υπονοούμενο όταν μία γυναίκα καπνίζει ένα τσιγάρο. Ομως παράλληλα φίλοι μου που σπουδάζουν ιατρική μου τονίζουν τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος, μου λένε πως δεν είναι τίποτα άλλο παρά μία άσχημη συνήθεια που εξυπηρετεί μόνο τη φευγαλέα ευχαρίστηση, την ικανοποίηση μιάς άχρηστης λαχτάρας. Θέλω να πω πως το κάπνισμα δεν είναι κάποιο στοιχείο που συνειδητά το χρησιμοποιώ στη δουλειά μου απλώς είμαι εθισμένος σε αυτό. Αλλά φυσικά είναι μία σέξυ κίνηση, όποιος σκέφτεται το άντιθετο έχει άδικο. Ομως θα πρέπει να ομολογήσω πως το να βήχεις το πρωί σαν γαϊδούρι δεν είναι και ό,τι το πιό αισθησιακό.

69magazine: Τι σημαίνει το “bondage” για σένα και πόσο εμπλέκεται στην προσωπική σου ζωή;

MARC BLACKIE: Θέλω να τονίσω ότι ο όρος αυτός δεν είναι τόσο συχνός στη δουλειά μου ως στοιχείο «χαλιναγώγησης» αλλά περισσότερο σαν ένα «διακοσμητικό» στοιχείο. Είμαι θαυμαστής του Japanese rope αλλά αυτό είναι μία πράξη που γίνεται για θρησκευτικούς λόγους. Προσωπικά δεν μου αρέσει να βλέπω «καθηλωμένες» γυναίκες. Δυστυχώς για τους λάτρεις του bondage που θα φαντάζονται διάφορα για μένα, στην προσωπική μου ζωή δεν παίζει κάποιο σπουδαίο ρόλο.

69magazine: Παίρνεις θέση όταν τείθεται κάποιο θέμα σχετικά με το S/M;

MARC BLACKIE: Παραδόξως παίρνω πολλά εχθρικά e-mail που μου λένε πόσο υποτιμιτική είναι η δουλειά μου για τις γυναίκες και διάφοροι με κατηγορούν για μισογυνισμό. Είμαι χαρούμενος όταν συζητώ για τη δουλειά μου, αλλά δεν θέλω να κατηγοριοποιήσω τον εαυτό μου ως έναν απολογητή του S/M.

Οι fetish φωτογράφοι

69magazine: Ποιοί είναι οι αγαπημένοι σου fetish φωτογράφοι και τι σε συγκινεί στη δουλειά τους;

MARC BLACKIE: Οταν πρέπει να μιλήσω για κάποιους φωτογράφους που θαυμάζω πάντα αναφέρω τους Nobuyoshi Araki, Francesca Woodman, Romain Slocombe, Jan Saudek και τον Hans Bellmer που δεν δουλεύει μόνο ως φωτογράφος. Για να πω την αλήθεια σταματήστε να διαβάζετε αυτά που σας λέω και ψάξτε να δείτε τη δουλειά του που πραγματικά είναι καταπληκτική. Σε μεγάλο ποσοστό η δουλειά μου είναι επηρεασμένη από βιβλία και άλλες μορφές τέχνης. Πρόσφατα έχω εμπνευστεί πολύ από τον κινηματογραφιστή Koji Wakamatsu. Η ταινία που έκανε το 1969 "Go, Go Second Time Virgin" είναι ένας θαυμάσιος συνδυασμός μηδενισμού, ευτέλειας και ροκ εν ρολ. Θα έπρεπε να τη διδάσκουν στα σχολεία. Να τη δείτε οπωσδήποτε. Οσον αφορά τους σύγχρονους φωτογράφους δεν μου έχει τραβήξει κάποιος το ενδιαφέρον, δεν με αφορά πολύ η δουλειά τους, δεν βλέπω να υπάρχει κάποιος με μοναδική έμπνευση. Οι φωτογραφίες τους μου φαίνονται ολόιδιες. Οχι πως δεν μου αρέσει τίποτα που έχει γίνει τις δύο περασμένες δεκαετίες απλώς νομίζω ότι είμαι επιλεκτικός. Οι Yoshitaka Kawakai και Daniel Martin Diaz δημιουργούν αυτήν την εποχή καλές δουλειές και θα μπορούσα να αναφέρω και τον Richard Kern παρότι αναλώνει τον καιρό του σε φωτογραφίες λίγο καλύτερες από το συνηθισμένο πορνό. Ωχ, ξέχασα να αναφέρω κάποιους fetish φωτογράφους.

Το φετίχ μου; Δείτε τη δουλειά μου

69magazine: Ποιό είναι το δικό σου αγαπημένο fetish;

MARC BLACKIE: Δεν έχω χρόνο για fetish wear, latex, δερμάτινα ή κάτι άλλο. Γενικά αυτό το «κουμάντο» δεν με γοητεύει και τόσο. Θα έλεγα ότι δεν θα ήθελα να συζητήσω τα προσωπικά μου γούστα αλλά ξέρω πως η ιστοσελίδα μου λειτουργεί και σαν «λεξικό» για τις σεξουαλικές μου προτιμήσεις οπότε δεν υπάρχει λόγος για σεμνότητες. Οσοι θέλουν να μάθουν περισσότερα θα τους παραπέμψω στη δουλειά μου με την επιθυμία να μη πληροφορήσουν τις αρχές για αυτά που θα ανακαλύψουν.

69magazine: Marc, έχεις πει πως πολλοί άνθρωποι σε ρωτούν γιατί φωτογραφίζεις συνέχεια γυναίκες. Είναι φυσικά ολοφάνερο πως είναι ένα αγαπημένο θέμα για σένα. Θα μπορούσες να μας πεις πως βλέπεις εσύ την ιδανική γυναίκα;

MARC BLACKIE: Α, τέτοιο πράγμα δεν υπάρχει. Μακάρι να ήταν τόσο εύκολο. Θα μπορούσα να σας πω ότι μου αρέσει η ομορφιά, η εξυπνάδα, η ευστροφία, η δημιουργικότητα (όπως και η υπομονή ώστε να αντέξει τις παραξενιές μου) αλλά όλα αυτά δεν έχουν και τόσο νόημα γιατί φυσικά δεν βρίσκω την ασχήμια, την ηλιθιότητα και την πληκτικότητα γοητευτικά στοιχεία. Αρά δεν υπάρχει κάποια εύκολη απάντηση σε αυτό το ερώτημα.

69magazine: Marc, έχεις ασχοληθεί ποτέ με τη ζωγραφική και ποιοί είναι οι αγαπημένοι σου ζωγράφοι;

MARC BLACKIE: Για να πω την αλήθεια δεν είμαι και ο πιό κατάλληλος άνθρωπος να μιλησω για ζωγραφική αν και θαυμάζω πολυ τους Goya, Munch, William Blake, Bosch και εκτιμώ πολύ τα έργα του Vermeer και τη δουλειά που έχει κάνει με το φως και τη σκία. Επίσης μου αρέσει πολύ ο Austin Osman Spare που έχει δουλέψει με παστέλ, μελάνι και μολύβι και πιστεύω πως αξίζει πιό μεγάλης αναγνώρισης από αυτή που έχει ως τώρα. Ισως αυτό οφείλεται στο ότι ήταν αποκρυφιστής αλλά αφού συγχωρέθηκε ο Blake για το χριστιανικό του μυστικισμό μπορεί να γίνει και το χατήρι στον Spare. Η φωτογραφία είναι η μορφή τέχνης στην οποία έχω τη μικρότερη εκτίμηση αλλα και τη μεγαλύτερη έλξη. Η γλυπτική με γοητεύει, κυρίως όσον αφορά το κομμάτι της διαδικασίας, εντούτοις το αποτέλεσμα με αφήνει εντελώς αδιάφορο. Οταν ήμουν νεότερος ζωγράφιζα και για κάποιο περιέργο λόγο, όλα μου τα έργα κατέληγαν να παρουσιάζουν ένα τοπίο Αποκάλυψης γιατι είχα μία φοβερή μανία με την ιδέα της πυρηνικής καταστροφής.

Τα βίντεο στο Youtube

69magazine: Πες μας λίγα πράγματα για τα βίντεο που δημιουργείς.

MARC BLACKIE: Αυτό είναι ένα τελευταίο εγχείρημα μου. Απλώς έχω τοποθετήσει κάποιες φωτογραφίες μαζί σε ένα βιντεάκι αλλά ξέρω πως κάποιοι φαν έχουν φτιάξει τα δικά τους βίντεο με τις φωτογραφίες μου και τα έχουν φορτώσει στο You Tube και σε παρόμοιες ιστοσελίδες. Το βίντεο που δημιούργησα περιέχει  μοντάζ με φωτογραφίες μου και μουσική. Επειδή είμαι ο ίδιος μουσικός και έχω δημιουργήσει κομμάτια για ταινίες μικρού μήκους, μου ήρθε η ιδέα να γράψω μουσική και για το δικό μου βιντέο Πέρασα πολύ καλά δημιουργώντας το.

69magazine: Εκτός από φωτογράφος είσαι μουσικός και στιχουργός. Οι εικόνες που φωτογραφίζεις σου δίνουν την έμπνευση για να γράψεις κάποιο τραγούδι;

MARC BLACKIE: Σε μιά κριτική για το συγκρότημά μου "Sleeping Pictures", έλεγαν ότι οι στίχοι του Blackie έχουν μία σκοτεινή χροιά ερωτισμού και με χαρά ομολογώ ότι πολλοί στίχοι μου έχουν να κάνουν με τον έρωτα και τη θρησκεία. Πάντως προσπαθώ αυτή τη δραστηριότητά μου να την κρατώ ώς κάτι το ξεχωριστό. Είναι κάτι για το οποίο δουλεύω μαζί με τον συνεργάτη μου Gary Parsons σε μια κοινή βάση και προσπαθούμε και οι δύο να προσεγγίζουμε τη δημιουργική διαδικασία με προσηλωμένο και καθαρό μυαλό. Φυσικά εξωτερικές επιρροές μπορούν να τρυπώσουν στη δουλειά μας, ας πούμε θυμάμαι κάποιους στίχους που έγραψα που έχουν να κάνουν με τη φωτογραφική δουλειά μου: “A pin hole camera, flicks open for a second, captures all your sin" "His virginity, disappointed". Αλλά γενικά αυτές οι δύο δραστηριότητες δεν έχουν σχέση.

69magazine: Ποιό είναι το αγαπημένο σου είδος μουσικής;

MARC BLACKIE: Μου άρεσουν αρκετά και διαφορετικά ειδή. Πρόσφατα ακούω πολύ Venetian Snares. Οταν φωτογραφίζω μου αρέσει να παίζει η μουσική των Zoviet France, Coil, Nurse With Wound, God Speed, You Black Emperor ή Silver Mount Zion. Επίσης είμαι θαυμαστής των Arab Strap, Swans, Dream City Film Club, Acid Mothers Temple, Mono. Και τώρα τελευταία, μου αρέσει η video game μουσική.

69magazine: Τι σου αρέσει να κάνεις όταν δεν δουλεύεις;

MARC BLACKIE: Ευχαρίστησή μου είναι η τέχνη μου σε διάφορες μορφές. Δουλεύω για τρία διαφορετικά μουσικά project , κάνω σχεδόν δύο φωτογραφίσεις την εβδομάδα και τώρα εργάζομαι πάνω σε κάποια φιλμάκια. Επίσης διαβάζω πολύ, όχι τόσο όσο θα ήθελα και βλέπω κάποιες άγνωστες ταινίες χάρη στο Ebay και σε κάποιες άλλες ιστοσελίδες. Δεν είμαι ο τύπος του κοσμικού και θα βγω σε ένα κλαμπ ή θα πάω σε ένα πάρτυ μία φορά σε διάστημα κάποιων μηνών.

Το Λονδίνο και η Ελλάδα

69magazine: Marc, ζεις στο Λονδίνο, τι σου αρέσει και τι μισείς σε αυτή την πόλη;

MARC BLACKIE: Δεν αγαπώ και δεν μισώ κάτι στο Λονδίνο. Μπορώ να παρομοιάσω την πόλη μου και τα αισθήματά μου για αυτή με τα νύχια των ποδιών μου. Οπως αυτά έχουν μία χρησιμότητα έστω και αν είναι ενοχλητικό μερικές φορές να ασχολούμαι μαζί τους δεν νιώθω ούτε εχρθότητα ούτε θα ήθελα να τα αλλάξω. Αυτά κάνουν τη δουλειά τους οπως ακριβώς και το Λονδίνο, δηλάδη να είναι το σπίτι μου.

69magazine: Εχεις επισκευτεί ποτέ την Ελλάδα;

MARC BLACKIE: Οχι δεν έχω έρθει στην Ελλάδα αλλά είχα σχέση με μία Ελληνίδα που έμενε εδώ στο Λονδίνο για τις σπουδές της. Κάποια στιγμή ζούσε μέσα σε ένα ελληνικό σούπερ μάρκετ. Ο ιδιοκτήτης, της είχε ζητήσει μικρό νοίκι επειδή ήταν Ελληνίδα. Θυμάμαι πως έφευγα κάθε ξημέρωμα από εκεί στα κλεφτά για να μη με πάρει χαμπάρι κανείς και έχει πρόβλημα η κοπέλα μετά. Φοβερή κατάσταση. Φυσικά μη φανταστείται πως σκαρφάλωνα σε νεροσωλήνες ή κάτι παρόμοιο αλλά καταλαβαίνεται το πως έφευγα.

69magazine: Ποιά είναι τα μελλοντικά όνειρά σου για τη δουλειά και τη ζωή σου;

MARC BLACKIE: Μάλλον θα πρέπει να σκεφτώ κάποια. Το τελευταίο διάστημα δουλεύω πάνω στη μουσική, τη φωτογραφία και τα φιλμ. Ολα αυτά φυσικά αποτελούν πραγματοποιήση κάποιων ονείρων για έναν άνθρωπο που ασχολείται με τα καλλιτεχνικά πράγματα και είμαι πολύ ευγνώμων που έχω φτάσει σε αυτή τη θέση. Θα ήθελα στο μέλλον να κάνω περισσότερες εκθέσεις και να εκδώσω ένα βιβλίο με τις φωτογραφίες μου αλλά μέχρι τότε θα συνεχίσω να δουλεύω για τα πράγματα που ήδη κάνω. Νιώθω πολύ κολακευμένος που υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι ενδιαφέρονται για τη δουλειά μου και πραγματικά εκτιμώ πολυ την ευκαιρία που είχα να μιλήσω για την τέχνη μου εδώ. Ευχαριστώ.

Γυμνή Κάτω από τον Καταρράκτη
Φετίχ Μοντέλο από την Τζαμάικα
Ενα Πολύ Δυνατό Κορμί
Οι τράπεζες δεν θέλουν τα λεφτά των πορνοστάρ!
 
Επικοινωνία
Όνομα:
Επίθετο:
email:
Σχόλιο: